Vanliga frågor (FAQ)

Frågor och svar om våra bröd

Använder ni jäst?

Nej. Våra bröd bakas endast på mjöl, vatten, salt och surdegskultur.

Är brödet ekologiskt?

Vårt bageri är (ännu) inte KRAV-certifierat. Men vi använder bara ekologiskt lokalproducerat mjöl i våra produkter. Saltet vi använder är oraffinerat havssalt från Atlanten, otvättat, obehandlat och utan tillsatser.

Är brödet veganskt?

Ja. Våra bröd innehåller inga animaliska produkter. Brödkorgarna pudras in med mjöl innan användning, det används alltså inget smör eller olja till det heller.

Varför använder ni färskmalet fullkornsmjöl?

Vi vill tillverka ett bröd som smakar och doftar fenomenalt och är så näringsrikt som möjligt. I samma stund som säd krossas, bryts de näringsrika delarna av fullkornet ner av syret i luften. Efter bara några timmar förstörs en stor del av näringsvärdet och efter bara 6 veckors lagring är fullkornsmjöl lika näringsfattigt som vitt mjöl! Dessutom förlorar mjölet den goda nötaktiga smaken och doften.

Hur färskt är brödet?

Våra bröd bakas alltid på samma dag som det säljs (förutom när du köper fryst bröd). Eftersom alla våra bröd innehåller minst 50% fullkornsmjöl, håller de sig färska i några dagar utan problem. Se till, att du förvarar det i en handduk eller tygpåse. Vill du bevara känslan av nybakat bröd, kan du frysa in våra bröd och tina upp i ugnen. Läs hur du gör under nästa punkt.

Går brödet att frysa in?

Det går alldeles utmärkt att frysa in våra bröd. Vi använder tygpåsar till det, inga fryspåsar (men det går också bra). När du vill äta det, ta ut det några timmar innan och stoppa in i ugnen på 150°C  i 40 min. När du tar ut brödet ur ugnen, vik in det i en kökshandduk eller tygpåse, så att det kan svalna långsamt. Skär inte upp brödet innan det hunnit svalna lite, annars blir det kladdigt. Förvara i handduk eller tygpåse.